Recepty - vafle

DOMÁCÍ VAFLE

375ml mléka
1/2 lžičky soli
1,5 lžíce cukru krupice
3 vejce
440ml hladké mouky
8 lžic oleje
1/2 balíčku prášku do pečiva
šlehačka na ozdobu
džem nebo marmeláda, nebo čokoládová poleva na potření

Rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků.
Z bílků ušleháme tuhý sníh.
V míce smícháme mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva a zašleháme žloutky, olej a mléko. Šleháme tak dlouho, doku těsto není úplně hladké, bez hrudek.
Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh a ve vaflovači upečeme.
Ještě vlažné potíráme dle chuti marmeládou, džemem, čokoládou a ozdobíme šlehačkou.


SKOŘICOVÉ VAFLE

100 g měkkého másla
250 g cukru
2 vejce
400 g hladké mouky
100 g škrobu
1 lžička skořice
1/8 l mléka
olej

Máslo a cukr utřeme do pěny. Po jednom vmícháme vejce. V mouce promícháme škrob a skořici, směs přidáme ke krému a vypracujeme těsto. Utvoříme z něj koule a do doby pečení je chladíme.
Formu zahřejeme, vymastíme olejem, vložíme kousek těsta, formu zavřeme a oplatku upečeme do růžova. Podle tloušťky vaflí a teploty formy to trvá 3 - 6 minut.



ŠLEHAČKOVÉ VAFLE

200 g měkkého másla
150 g cukru
4 vejce
250 g šlehačky nebo čerstvé smetany
300 g mouky
100 g škrobu

Vaflovač vymastíme, zaklapneme a rozehřejeme.
Máslo s cukrem a vejci našleháme do pěny. Přidáme šlehačku a potom vmícháme mouku a škrob.
Doprostřed spodní pečící plochy dáme vždy asi 2 polévkové lžíce těsta a vaflovač zavřeme. Každou vafli pečeme do zlatohněda asi 3 minuty. Hotové vafle položíme na dortovou mřížku.



NADÝCHANÉ BRUSELSKÉ VAFLE

20 g čerstvého droždí
2 dcl vlažné vody (může být i perlivá)
250 g hladké mouky
250 ml vlažného mléka
4 vejce pokojové teploty
125 g rozpuštěného másla
špetka soli
2 lžíce cukru

Z droždí, lžičky cukru, vody a lžíce mouky necháme vzejít kvásek.
Mouku prosijeme do mísy, přidáme kvásek, mléko, žloutky, máslo a sůl. Ušleháme sníh z bílků a jakmile je poměrně tuhý, ještě do něj zašleháme zbývající cukr. Sníh opatrně vložíme do těsta a to necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
Po dobu deseti minut pořádně rozehřejeme vaflovač, pak plochy lehce vymažeme tukem, nejlépe sádlem. Do spodní části nalijeme naběračkou tolik vykynutého a lehce promíchaného těsta, kolik se ho tam vejde. Pečeme dozlatova, dokud z vaflovače uniká velké množství páry, zhruba 7-10 minut podle výkonu přístroje.
Teplé vafle uchováváme v nahřáté troubě na mřížce. Podáváme zásadně teplé a ozdobené například sladkou šlehačkou s čokoládovou polevou nebo s jahodami.
Těsto stačí na cca 8-10 kousků.

VAFLE S OVESNÝMI VLOČKAMI

200 g měkkého másla
130 g cukru
3 vejce
130 g šlehačky
1 lahvička rumového aroma
75 g mouky
75 g jemných ovesných vloček
práškový cukr na posypání

Vaflovač vymastíme, zaklapneme a rozehřejeme.
Máslo s cukrem, vejci, šlehačkou a rumovým aroma našleháme do pěny. Vmícháme mouku a ovesné vločky.
Doprostřed spodní pečící plochy dáme vždy asi 2 polévkové lžíce těsta a vaflovač zavřeme. Každou vafli pečeme do zlatohněda asi 3 minuty. Hotové vafle položíme na dortovou mřížku.
Ještě teplé vafle posypeme práškovým cukrem.


VAFLE S VLAŠSKÝMI OŘECHY

130 g jader vlašských ořechů
175 g měkkého másla
130 g cukru
1 čajová lžička mleté skořice
2 vejce
250 g mouky
75 g smetany

Vaflovač vymastíme, zaklapneme a rozehřejeme.
Jádra vlašských ořechů nahrubo nasekáme. Máslo s cukrem, vejci a skořicí našleháme do pěny. Vmícháme smetanu a mouku.
Doprostřed spodní pečící plochy dáme vždy asi 2 polévkové lžíce těsta a vaflovač zavřeme. Každou vafli pečeme do zlatohněda asi 3 minuty. Hotové vafle položíme na dortovou mřížku.


MEDOVÉ VAFLE

150 g měkkého másla
3 vejce
270 g mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
¼ l mléka
4 polévkové lžíce medu
špetka soli
práškový cukr na posypání

Vaflovač vymastíme, zaklapneme a rozehřejeme.
Máslo s medem, vejci a solí namícháme do pěny, přidáme mléko a pak vmícháme mouku a prášek do pečiva.
Doprostřed spodní pečící plochy dáme vždy asi 2 polévkové lžíce těsta a vaflovač zavřeme. Každou vafli pečeme do zlatohněda asi 3 minuty. Hotové vafle položíme na dortovou mřížku.
Ještě teplé vafle posypeme práškovým cukrem.


MAKOVÉ VAFLE

200 g měkkého másla
200 g cukru
2 vejce
200 g máku na pečení (hotový přípravek)
200 g mouky

Vaflovač vymastíme, zaklapneme a rozehřejeme.
Máslo s cukrem, vejci a mákem na pečení našleháme do pěny, následně vmícháme mouku.
Doprostřed spodní pečící plochy dáme vždy asi 2 polévkové lžíce těsta a vaflovač zavřeme. Každou vafli pečeme do zlatohněda asi 3 minuty. Hotové vafle položíme na dortovou mřížku.


ČOKOLÁDOVÉ VAFLE

200 g měkkého másla
200 g cukru
4 vejce
150 g čerstvé smetany
80 g čokoládového sypání
200 g mouky

Vaflovač vymastíme, zaklapneme a rozehřejeme.
Máslo s cukrem, vejci a čerstvou smetanou našleháme do pěny. Přimícháme čokoládové sypání a mouku.
Doprostřed spodní pečící plochy dáme vždy asi 2 polévkové lžíce těsta a vaflovač zavřeme. Každou vafli pečeme do zlatohněda asi 3 minuty. Hotové vafle položíme na dortovou mřížku.



MANDLOVÉ VAFLE

200 g měkkého másla
200 g mletých mandlí
300 g mouky
100 g šlehačky
¼ l mléka
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička kari

Vaflovač vymastíme, zaklapneme a rozehřejeme.
Smícháme máslo s mandlemi, moukou, šlehačkou, mlékem, solí a kari. Těsto ochutíme a podle libosti ještě trochu přikořeníme.
Doprostřed spodní pečící plochy dáme vždy asi 2 polévkové lžíce těsta a vaflovač zavřeme. Každou vafli pečeme do zlatohněda asi 3 minuty. Hotové vafle položíme na dortovou mřížku.



BANÁNOVÉ VAFLE

80 g změklého másla nebo margarínu
tuk na formu
2 lžičky javorového nebo ovocného sirupu
špetka soli
3 vejce
1 lžíce kakaa
150 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku
1/8 l mléka
1 malý zralý banán
2 lžíce citrónové šťávy
moučkový cukr na poprášení

Máslo nebo margarín utřeme spolu se sirupem a solí do světlé pěny. Vejce postupně důkladně vmícháme.
Kakao prosijeme a smícháme s moukou a kypřicím práškem, střídavě s mlékem přidáváme do pěny.
Banán oloupeme, vidličkou dobře rozmačkáme, přitom přidáme citrónovou šťávu. Vmícháme do těsta.
Vaflovou formu zahřejeme a případně vymažeme tukem. Postupně upečeme 5 vaflí.
Vafle poprášíme moučkovým cukrem a ihned podáváme.

 

MANDARINKOVÉ VAFLE

1 mandarinkový nebo pomerančový kompot (hmotnost po odkapání 175 g)
200 g měkkého másla
200 g cukru
2 vejce
150 g vanilkového jogurtu
200 g mouky
50 g škrobu

 Mandarinky nebo pomeranče necháme odkapat.
Vaflovač vymastíme, zaklapneme a rozehřejeme.
Máslo s cukrem a vejci našleháme do pěny. Přidáme mandarinky, které se při tom mohou klidně rozpadnout. Vmícháme jogurt, mouku a škrob.
Doprostřed spodní pečící plochy dáme vždy asi 2 polévkové lžíce těsta a vaflovač zavřeme. Každou vafli pečeme do zlatohněda asi 3 minuty. Hotové vafle položíme na dortovou mřížku.





SÝROVÉ VAFLE

mouka    200 g
máslo    125 g
sýr (eidam)    80 g
mléko    125 ml
cukr    špetka
smetana    5 sklenic
sůl    
mletý pepř    
žloutek    3 ks
strouhaný eidam na ozdobu    
cibule    1 ks
olej    1 lžíce

Žloutky a máslo utřeme do jené pěny. Vmícháme smetanu, mléko, osolíme, opepříme a přidáme špetku cukru.
Nastrouháme si sýr. Oloupeme cibuli a na jemném strouhadle ji nastrouháme. Sýr i cibuli vmícháme do ochucené pěny.
Prosijeme mouku a postupně ji přimícháváme do směsi, z níž vypracujeme hladké těsto. To necháme až 30 minut odpočinout.
Mezitím si připravíme vaflovač a vytřeme jej olejem. Podle jeho velikosti jej plníme porcemi těsta. Každou pečeme zhruba 5 minut.
Hotové horké vafle posypeme strouhaným sýrem. Nebo můžeme sýr nastrouhat do misky a podávat samostatně.

 

BRAMBOROVÉ VAFLE

1 kg moučných brambor
4 vejce
8 polévkových lžic ovesných vloček
2 čajové lžičky soli
1 snítka rozmarýny

Brambory oloupeme, umyjeme a nastrouháme najemno.
Vaflovač vymastíme, zaklapneme a rozehřejeme.
Brambory promícháme v míse s vejci, ovesnými vločkami a trochou soli. Otrháme lístky rozmarýny, nakrájíme nadrobno a vmícháme do bramborového těsta.
Doprostřed spodní pečící plochy dáme vždy asi 3 polévkové lžíce těsta, těsto lžící rozprostřeme do všech stran.
Vaflovač uzavřeme a každou bramborovou vafli pečeme do zlatohněda asi 5 minut. Hotové vafle položíme na dortovou mřížku.







ARAŠÍDOVÉ VAFLE

200 g solených arašídů
140 g měkkého másla
2 vejce
200 g mouky
¼ l mléka

Vaflovač vymastíme, zaklapneme a rozehřejeme.
Arašídy nasekáme jen nahrubo. Smícháme máslo s vejci, mlékem, arašídy a moukou.
Doprostřed spodní pečící plochy dáme vždy asi 2 polévkové lžíce těsta a vaflovač zavřeme. Každou vafli pečeme do zlatohněda asi 3 minuty. Hotové vafle položíme na dortovou mřížku.